Sağlam şifreler oluşturmak için ipuçları

Şifreler güvenliğimiz için ilk savunma hattımızdır. Şifreleri oluştururken dikkat ememiz gereken şeyler vardır internet hırsızları şifrenizi kolay bulmamaları için yapmanız gerekenler :
1-Öncelikle bilgisayarınızdaki önemli hesaplar için birbirinden farklı şifreler belirlemelisiniz. Bunlardan birini bulurlarsa şifresi aynı olan diğer hesaplarınızda tehlikeye girer.
2-Belirlediğiniz şifreleri unutmamak için not ederseniz bunları gözönünde bulundurmayın.
3-Şifre belirlerken uzun olmasına, rakam harf ve simgelerden oluşmasına dikkat edin. Birbiri ardına sıralanan örneğin "1 2 3 4.." gibi şifreler kullanmayın.
4-Kelime öbekleri kullanarak şifreler oluşturun örnek: "her gün gelen  reklam epostalarından bıktım" hggrepb gibi aralarına harf koyarak oluşturabilirsiniz.
5-Herkesin bilebileceği telefon numaraları okul numarası vb. kullanmayın.
6-Şifrelerinizi kurtarma seçeneklerini mutlaka kullanın şifreleri unutursanız yada çaldırırsanız bunlar lazım olacaktır.
7-Şifreniz de şu 4 şeyden her birinden en az bir tane bulunması gerekiyor.a)Küçük harfler b)rakamlar c) büyük harfler d)özel karakterler
8-Şifrelerinizi belirlerken en az 8 karakter olması gerekir daha fazla olursa şifrenizi kırmaya çalışanlar daha çok uzun süre uğraşacaklardır.
9-Şifrelerinizi oluşturduktan sonra onları hatırlamanız gerekecektir bunun için parolanızı saklamak için internetten alternatif yazılımlar deneyin bunun için keepass'i deneyebilirsiniz adresi keepass.info
10-gerçek size yakın sözcükleri örneğin soyadınız yada doğum tarihinizi tersten yazarak şifre oluşturmayın bu iş için yazılımlar vardır bulurlar güvenli değildir.
11-şifrenizi 6 ayda bir değiştirmeyi unutmayın.
12-Kimseyle paylaşmayın şifrenizi yazarken kimsenin klavyeye bakmasına izin vermeyin.
13-Size ait olmayan bilgisayardan özellikle ortak kullanılan bilgisayarlara özellikle de banka bilgilerini girmeyin.

Bu bilgiler yüzde yüz güvenli olmasada güvenliğiniz için etkilidir uymanızda fayda var.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.